Hyönteissyönnistä eli entomofagiasta puhutaan paljon ja se jakaa mielipiteitä täydellisestä tyrmäämisestä uteliaaseen mielenkiintoon. Toiset olisivat valmiita kokeilemaan sitä ja toiset eivät taas missään nimessä suostuisi moiseen. Hyönteissyönti on tunnetusti tavallinen osa joidenkin kaukomaiden kuten Thaimaan ruokakulttuuria. Nykyisellään se ei kuulu suomalaiseen ruokakulttuuriin, eikä muihinkaan länsimaisiin ruokakulttuureihin. Tarkemmin ajateltuna se on aikamoinen ihme, sillä useat hyönteiset omaavat korkean ravintoarvon ja ne olisivat tarjonneet tärkeän ravintolisän muun ruoan ollessa vähissä.
Suomessa hyönteiset ovat lähinnä ruokailleet ihmisestä loisinnan kautta, mutta voisiko tilanne olla toisin päin? Voisivatko ihmiset hyödyntää hyönteisten tarjoamaa ravintoa? Erilaisia metodeja tämän toteuttamiseen ei ole kovinkaan vaikea keksiä. Muurahaisia voidaan kasvattaa esimerkiksi terraarioissa, joista voitaisiin kerätä munia ruokapöytään. Muurahaisten munat ovat tuttua sapuskaa ainakin Meksikossa, jossa ne tunnetaan nimellä Escamoles. Liometopum apiculatum –suvun muurahaisten munia ja toukkia kerätään luonnosta ja niistä valmistetaan erilaisia muhennoksia. Maultaan niiden kuvaillaan olevan pähkinäisiä ja rakenteeltaan ne muistuttavat raejuustoa. Ei kuulosta kovinkaan kammottavalta.

Kiinnostuin etsimään tietoa suomalaisen hyönteissyönnin historiasta. Oliko hyönteissyönti jo meidän esi-isiemme aikaan trendikästä? Ja jos joitain lajeja syötiin, mitä ne olivat? Nopealla nettihaulla ei paljonkaan tietoa löydy ja tämä viittaa siihen, että hyönteisten syöntiä on tapahtunut luultavasti kauan ennen meidän nykyisen ruokakulttuurin muotoutumista. Metsästäjä-keräilijä yhteisöt tunnetusti ovat hyödyntäneet kaikkea metsästä löytyvää ravintoa joten miksei hyönteisiäkin.
Perinnetietoutta hyönteistensyönnistä ei suomalaisessa kulttuurissa tiedettävästi esiinny, mutta olemmehan me nopeita oppimaan. Pizzat, pastat, hampurilaiset ja muut eri kulttuurien ruoat ovat nopeasti lyöneet itsensä läpi myös usean suomalaisen ruokapöytään. Jotta pysyisimme kehityksen kelkassa mukana, olisi meidän tutustuttava erilaisiin hyönteislajeihin sekä niiden kasvattamisen haasteisiin. Kuinkahan monta syötävää lajia suomenkin luonnosta löytyy?