Kun ulkona sataa, niin minä painelen pihalle. Ohjaan kotitalon rännistä vedet vuorotellen pariin saaviin [täytyy siirtää veden juoksuputkea, joka on rännin jatkona]. Kun saavit täyttyvät niin loppu vesi saa valua salaojia pitkin pois. Pihasaunan katolta vedet sen sijaan valuvat suoraan siniseen isoon tynnyriin ja tekemäni hanaliitoksen kautta vielä toiseenkin. Puutarhan kukkaset kiittävät tästä toiminnasta kuivina viikkoina. Kasteluvedeksi saan kerralla kerättyä lähes 500 litraa vettä. Se on monta kastelukannullista.
Jos sade jatkuu pitkään, niin kannan sateen aikana sinisestä tynnyristä saunavedetkin pihasaunaan. Minua nauratti, kun Suomen huutokauppakeisari teki juuri ohjelmassaan kauppaa emännän längistä. Niillä olisi käyttöä tässä touhussa! Saunan kannellisissa saaveissa sadevesi pysyy käyttökelpoisena, vaikka pihasaunaa ei ihan joka viikko lämmitetäkään. Sadevedellä on mukava pestä hiukset.
Poikani on saanut koulussa oppia vedenkulutuksen hillitsemisessä. Pienet ekakuokkalaiset tekivät hyvin havainnollisen kokeen liittyen niinkin arkiseen asiaan kuin käsien pesuun.
Tähän tarvittiin kaksi samankokoista astiaa ja innokkaita käsien pesijöitä. Opettaja laittoi hanan alle astian käsien pesun ajaksi. Ensimmäisessä käsipesussa hanan juoksutus pidettiin kovalla, jolloin hanasta tuleva vesi oli harmaata. Sen jälkeen kädet pestiin, kun vesi norui hanasta kirkkaan värisenä loristen eikä kovalla paineella. Astioihin kerättiin eri pesukerroilla käytetty vesi. Ero vesimäärissä havainnollisti miten paljon puhdasta vettä kuluu hukkaan, jos hanaa pitää turhan kovalla.
Minun ja muun perheen ahkerointi veden säästössä on noteerattu. Vesilaitokselta tuli pari ystävällistä putkimiestä viime talvena vaihtamaan taloomme uuden vesimittarin. Vaihdon jälkeen meitä on pyydetty lähettämään vesimittarin lukemia vesilaitokselle jo pariinkin otteeseen. Vedenkulutuksemme ei ole uuden mittarin myötä muuttunut. Taitavat mittarilukemat olla vielä vaihdon jälkeenkin liian pieniä.
Veden kulutuksen [erityisesti lämpimän veden kulutuksen] hillitseminen on yksi jokamiehen keino vaikuttaa ilmastomuutokseen. Motivan mukaan jopa 30 prosenttia asuinrakennusten vuotuisesta lämmitysenergian kulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Vasta nyt on todella herätty siihen, että kuluttajat ja heidän arkiset valinnat ovat avainasemassa ilmastomuutoksen hillinnässä. Ympäristötiedonfoorumin uusi julkaisu ”Aktiivinen kuluttaja haastaa ilmastopolitiikan” pureutuu juuri siihen, että elämäntavoilla on ilmastovaikutuksia.
Puutarhanhoitoa harrastaville sadeveden keräily on monelle arkipäivää. Omalla vanhaan pihaan sovelletulla veden keräilysysteemilläni homma on toki vähän työlästä, kun haluan vettä talteen rännistä useammankin kuin yhden saavillisen.
Hyvännäköisiä, käytännöllisiä ja maan pinnalla olevia sadevedenkeräysjärjestelmiä on kaupallisesti aika vähän tarjolla. Ilmoittaudun halukkaaksi mukaan tiimiin innovoimaan puutarhaan parannettuja, uuden aikakauden sadevesiastioita!